Ekonomik Hayata Etkileri

Ekonomik Hayata Etkileri

Çalışma Ve Ekonomi Hayatındaki Davranışları Nasıl Değiştirdi?

İsa Mesih çalışmaya üvey-babasının marangozhanesinde başladı. Kendisi şöyle söyledi: ‘İşçi ücretini hak eder’ (Luka 10:7). Bu mesaj, erkeklerin ve kadınların el işçiliğine yönelik tutumlarını değiştirdi.

Ayrıca İsa Mesih’in yakın takipçilerinden biri olan Elçi Pavlus, Yahudi geçmişten gelen diğer hocalar gibi elleriyle çalıştı; çadırcılık yaptı. Pavlus çalmanın ve tembelliğin günah olduğunu öğretti ve şöyle dedi: ‘Çalışmak istemeyen yemek de yemesin!’ (2. Selanikliler 3:10).

İş, zamanla onurlu ve Tanrı’dan gelen bir çağrı olarak görülmeye başlandı. Çok çalışmanın ve uğraş duyusuna verilen değer kısa zamanda etrafındaki toplumu değiştirdi. Sonraki yıllar içerisinde orta sınıfın da gelişmesini sağladı.

Grekler ve Romalılarda durum bunun aksiydi, onlara göre el işçiliği alçak bir şeydi. Elleriyle çalışanların çoğu köleydi, köle olmayan nüfus ise zamanlarını felsefi arayışlarla ve zevk sefa içinde geçirirlerdi. Ekonomik özgürlük sadece seçkin bir azınlık için geçerliydi.
Joseph as carpenter wıth JC

Maddi İhtiyaçlarda Yardım Ederek Sevmek

Elçi Pavlus, İsa Mesih’in ‘Vermek, almaktan daha büyük mutluluktur’ (Elçilerin İşleri 20:35) sözlerini hatırlatarak İsa’nın takipçilerini yoksullara yardım etmeye teşvik etti. Geçtiğimiz 2000 yıl boyunca ihtiyacı olanlara yardım etmek -manastır düzenleri ve 19. ve 20. yüzyıllarda kurulan hayır kurumları da dahil- İsa’nın takipçileri arasında güçlü bir değer olmuştur. Günümüzde hayır kurumları yalnızca bağış vermekten ziyade ‘balık vermeyi değil, balık tutmayı öğretmek’ anlayışıyla insanlara kendi ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceklerini öğretmeye çalışıyorlar.

İş İlişkilerinde dürüstlük ihtiyacı

Nüfusunun çoğunluğunu Protestanların oluşturduğu ülkelere yerleşen birçok kişi buralarda dürüstlüğe verilen değerden oldukça etkilenmişlerdir. Her ne kadar günümüzde bu ülkelerde yaşayanların birçoğu seküler olup İsa Mesih’i takip etmese de O ve O’nun takipçilerinin kültürel değerleri etkilemiş olduğu görünmektedir.

Bu duruma örnek olarak, ateist olduğunu söyleyen, The Times of London gazetesinin köşe yazarı Matthew Parris’i gösterebiliriz. Kendisi Afrika’da büyüdü ve 45 yıl sonra orayı ziyaret ettiğinde, adanmış Hiristiyanların kendi değerleriyle ve Kutsal Kitap’a dayanan dünya görüşleriyle Afrika’nın gelişmesine ne denli katkıda bulunduklarını gözlemledi ve bunun üzerine bir yazı yazdı.

Bununla birlikte, Protestanların çoğunlukta olduğu birçok ülkede artık İsa Mesih’in öğretişlerine bağlı kalınmadığı için dolandırıcılık ve sahtekârlık vakalarının sayısı artmaktadır. 1

çeşitli ülkelerin maddi açıdan İlerlemelerine katkıları

Max Weber gibi sosyolojistler, Protestanların çok olduğu ülkelerde maddi açıdan ilerlemenin daha erken görüldüğünü gözlemlemişlerdir. Weber’in hipotezinin bazı kısımları güvenilmez olsa da istem dışı olarak maddi ilerlemelere katkıda bulunan Protestan değerleri net bir şekilde görülmektedir; ki bunlar Kutsal Kitap’a dayanır. Çok çalışma, planlama, parayı çarçur etmeme, ilerleme arzusu ve iş ilişkilerinde dürüstlük bu değerlerden bazılarıdır. Çok çalışmanın ve dikkatli harcamanın neticesinde elde edilen para, daha kaliteli ürünler üretmeyi ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmayı sağlayabilir. 2

İsa Mesih vergi hakkında ne söyledi?

Vergiler devletler tarafından yollar, su rezervleri, kamu binaları, çöp toplama ve kanalizasyon işleri gibi herkesin yararlanacağı hizmetleri karşılamak ve sürdürmek için kullanılır. İsa, üzerinde Sezar’ın resminin olduğu bir madeni parayı göstererek, ‘Sezar’ın hakkını Sezar’a, Tanrı’nın hakkını Tanrı’ya verin’ dedi (Markos 12:13-17).

FOTOLAR

1 İsa Mesih ve Yusuf atölyesinde // FOTO: jean louis Mazieres on Visualhunt.com / CC BY-NC-SA

2 İhtiyacı olanlara yemek dağıtımı // FOTO: Feed My Starving Children/CC

3 İşçiler para aliyor // Lumo Project izniyle

4 Çadır fabrikası// FOTO: State Library of South Australia on Visual hunt / CC

5 VW fabrikası // FOTO: aldenjewell on Visualhunt.com / CC

6 Para ve vergiler // Lumo Project izniyle

REFERANSLAR

1 Matthew Parris. ‘As An Atheist, I Truly Believe Africa Needs God’. The Times – 27/12/08

2 Gerhard Lenski. ‘The Religious Factor: A Sociological Study of Religion’s Impact on Politics, Economics, and Family Life’. Revised Edition, Garden City, N.Y., 1963, pp. 350-352.