Sağlık Hizmetlerine Etkileri

Sağlık Hizmetlerine Etkileri

Tıbbi bakım ve hemşirelik yoluyla insanları sevmek

İsa Mesih üç yıllık hizmet hayatı boyunca yüzlerce insana şifa verdi. Hatta toplum tarafından dışlanmış cüzzamlılar gibi insanlara bile şifa verdi. Şifa verme arzusunun altında, sıradan insana karşı duyduğu o muhteşem sevgi ve şefkat yatıyordu. “İsa tekneden inince büyük bir kalabalıkla karşılaştı. Onlara acıdı ve hasta olanlarını iyileştirdi.” (Matta 14:14)

 

Buna karşılık antik Yunanlılar hiçbir zaman hastane kurmadılar. Romalılar ise yalnızca askerleri için birkaç hastane kurdu. Hastalarla ilgilenmeyi zayıflık belirtisi olarak gördüler.  Salgınlar patlak verdiğinde korkuya kapıldılar ve hastaları ölüme terk ettiler. 1.yüzyılda yaşamış Romalı bir filozof olan Seneca şöyle diyor; “Doğduğunda zayıf ve anormal olan çocukları boğuyoruz.” (De Iral. 15)

 

İsa Mesih insanlara şifa vermekle kalmadı, öğrencilerini de şifa vermek üzere gönderdi. (Luka 10:9). İhtiyaç içinde olan bir insana yardım etmenin kendisine yardım etmekle aynı anlama geldiğini öğretti. “Size doğrusunu söyleyeyim, bu en basit kardeşlerimden biri için yaptığınızı, benim için yapmış oldunuz.” (Matta 25:40) Sonuç olarak bu tablonun da gösterdiği gibi Hiristiyanlar, bugüne kadar yüzyıllar boyunca tıbbi bakım ve hemşirelik konusunda hep en önde olmuşlardır.

TÜM TARİHLER YAKLAŞIKTIR

  • İ.Ö den İ.S 4. yy’a kadar

    Pagan tapınaklarında Greco-Roman tıbbi etkinliği

    Askerler ve elit insanlar için öngörülen tedavi ve kimi zaman da tıbbi  bakım.

  • İ.S.369, 375, 390, 398

    Pagan tapınaklarında Greco-Roman tıbbi etkinliği Yalnızca hastaları barındırdı ve bakımlarını sağladı
  • Geç 4.yy

    Xenodichia (Barınak) Yabancılara barınma sağladı ve hastalara baktı
  • 12. yy

    Aziz Lazarus Hastaneleri Cüzzamlılara baktı

  • 13. yy

    Agustusçu rahibelerin kurduğu örgüt İlk hemşirelik düzeni
  • 14. yy

    Domus Sancti Spiritus, çoğunlukla Almanya’da Sivilleri tedavi eden, tıbbi bakımlarını sağlayan ve onlara barınma hizmeti veren küçük hastaneler; bazıları akıl hastalarını barındırmıştır
  • 15. yy

    Akıl Hastaneleri, London, Akıl hastalarına barınma ve tıbbi bakım sağlamıştır
  • 17.yy-19.yy

    Hiristiyan kuruluşlar tarafından başlatılan pek çok genel hastane ve akıl hastaneleri

    Fiziksel hastalara ve akıl hastalarına tıbbi bakım sağlamıştır

  • 1836

    Lutheran rahip Theodor Fliedner, Almanya, Kaiserswerth’de 100 yataklı bir hastane kurdu ve köylü kadınları hemşire olmak üzere yetiştirdi. Florence Nightingale ve Avrupa’da daha bir sürü kişi yüksek standartlara sahip bu tıbbi bakımdan etkilenmiştir.
  • 1854’ten itibaren

    Florence Nightingale ve hemşirelik mesleğinin reformu Onun çabaları sayesinde hemşirelik onurlu bir meslek haline gelmiştir.
  • 1849

    Fliedner, Pittsburg’ta hemşirelik eğitiminin kurulmasına yardımcı oldu.
  • 19.yy-20.yy

    Hiristiyan insani yardım kuruluşları kuruldu.

    İsa’nın hastalara duyduğu merhametten esinlenerek binlerce Hiristiyan yardım kuruluşu kuruldu

  • 19.yy-20.yy

    Tüm Afrika’da, Asya ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde Hiristiyan hastaneler kuruldu.

    Bu tip hastanelerde çalışan doktorlar büyük bir fedakârlık yaparak çoğunlukla en asgari düzeyde bir ücret karşılığında çalıştılar. Eğitim, en önemli vurgu idi. Örneğin 1947’de Hindistan’ın bağımsızlığı zamanında neredeyse bütün Hintli hemşireler Hiristiyan hastanelerde eğitim görmüş oldular.

  • 20.yy

    İsa Mesih’ten etkilenerek kurulan hastanelerin sayısında büyük bir artış oldu. Pek çoğu Hiristiyan azizlerin, önderlerin ve mezheplerin isimlerini aldı.

    Hastaneler giderek daha özel bir tıbbi bakım hizmeti vermeye başladılar.

Daha pek çok Hiristiyan seçilebilirdi ancak burada en çok bilinen üç örnek yer alıyor.

Florence Nightingale ve hemşirelikte reform (1820-1910)

Hemşirelik alanında bir öncü ve reformcu olan Florence Nightingale zengin İngiliz bir anne babanın çocuğu olarak İtalya’da doğdu. Avrupa’nın birkaç farklı dilini konuşuyordu ve ayrıca İncil’i orijinal Grekçe dilinden okuyabiliyordu. Anne babasının isteğine karşı gelerek, küçümsenen bir meslek olmasına karşın hemşireliği kendisine kariyer olarak seçti. Kırım Savaşı sırasında İngiliz hükümeti tarafından Üsküdar’daki askeri hastanede Baş Kadın Hemşire olması istendi. Bunun üzerine ön cephelerin yakınında bir Saha hastanesi kurdu ve kısa sürede burada 3000 yaralı askere hizmet verdi. Daha sonra daha iyi bir sağlık bakımı ve hemşirelik eğitimi olması için başarılı kampanyalar yürüttü. Nightingale’e göre İsa Mesih ‘gelmiş geçmiş en önemli kişiydi’ ve odasında İsa Mesih’in, başında dikenli tacıyla bir resmi vardı.

Kızıl Haç’ın Kurucuları

İsviçreli kurucular Henry Dunant ve Gustave Moynier Cenevre’de büyüdü. Dunant, aktif olarak yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine yardım eden, adanmış bir Hiristiyan aileden geliyordu. 40.000 kişinin öldüğü İtalya’nın Solferino kentindeki savaşı ziyaret ettikten sonra Dunant, savaşta yaralılar için bir şey yapılması konusunda uğraş veren bir kitap yazdı. Moynier 1863 yılında, kendisinden başka üç kişiyle birlikte bu kitabı okudu ve sonraları Uluslararası Kızıl Haç Komitesi olarak bilinecek olan bir organizasyonu kurmasında Dunant’a yardımcı oldu.

Bu grup 1864’te silahlı çatışma kurbanlarının korunması ile ilgili kuralları koyan İlk Cenevre Sözleşmesini hazırladı. 1901’de yaptığı insani çalışmalardan ötürü Dunant’a ilk Nobel Barış Ödülü verildi. Kızılay Haziran 1868’e kadar kurulmadı.

Rahibe Teresa

Rahibe Teresa (1910-1997) Arnavutluk kökenli olup Üsküp’te doğdu. 12 yaşındayken bütün yaşamını Tanrı’ya hizmet etmeye adamasına sebep olacak olan dini bir deneyim yaşadı. Daha sonra Hindistan’a gitti ve oradayken Kalküta’nın kenar mahallelerinde çalışmak, yoksullara ve hastalara yardım etmek ile ilgili ikinci bir çağrı aldı. 1950’lerde ve 1960’larda Hayırsever Misyonerler adıyla bir yardım organizasyonu kurdu ve bu yıllar arasında bir cüzzam hastanesi, bir yetimhane, bakımevi, aile kliniği ve bir dizi mobil sağlık kliniği kurdu.

Yaşamının ilerleyen yıllarında kendisine Hintli sivillerin en saygıdeğer ödülü olan Hindistan Mücevheri ödülü verildi. 1979 yılında da ‘acı çeken insanlığa getirdiği yardım’ çalışmaları nedeniyle kendisine Nobel Barış Ödülü verildi.

Rahibe Teresa’nın yoksullara ve ölmek üzere olanlara verdiği hizmet konusundaki motivasyonu İsa Mesih’in yukarıda bahsedilen sözleri olmuştu. Rahibe Teresa, ‘Her insanda İsa’yı görüyorum. Kendime diyorum ki, bu aç İsa, onu beslemem lazım. Bu hasta İsa. Bu cüzzamlı ya da kangrenli. Onu yıkamalıyım ve ona bakmalıyım.’

FOTOLAR

1 İsa şifa veriyor // Lumo Project izniyle

2 Florence Nightengale // National Library of Medicine – History of Medicine on Visual hunt

3 Henry Dunant // keepps on VisualHunt / CC BY-NC-SA

4 Rahibe Teresa // Mig Gilbert on Visual hunt / CC BY-SA