İsa Mesih İbadet İle İlgili Öğretisi Neydi?
İsa Mesih’in, Tanrı’ya tapınırken uyulması gereken kurallar dizisi vermemiş olması bazı insanlar için şaşırtıcı olabilir. İsa Mesih Tanrı’dan korkmak yerine O’nu sevmeye dayalı bir takım ilkeler verdi.
1. İlke – Tanrı’yı tüm yüreğimizle, tüm canımızla ve tüm aklımızla sevmeliyiz
İsa ona şu karşılığı verdi: “Tanrın Rab’bi bütün yüreğinle, bütün canınla ve bütün aklınla seveceksin.” (Matta 22:37).
Anlamı: Bu söz sadakat ve adanmışlığın bir resmidir. Tüm yaşamımız boyunca önceliğimiz Tanrı olmalıdır. Gerçek tapınma O’nu düşünmeyi, yüreklerimizde O’nu yüceltmeyi (dudaklarımızla da bunu ifade etmeyi) ve gündelik yaşamımızda O’nun hoşlanacağı şeyleri yapıp, hoşlanmayacağı şeyleri yapmaktan kaçınmayı içerir.
2.İlke –Tapınmamızda ikiyüzlü olmamalıyız
İsa Mesih şu sözleri onaylayarak Tevrat’tan alıntı yaptı:
“Bu halk dudaklarıyla beni sayar,
Ama yürekleri benden uzak.
Bana boşuna taparlar.
Çünkü öğrettikleri, sadece insan buyruklarıdır.” (Matta 15:9, Yeşaya 29:13)
Anlamı: Tanrı’ya tapınmak, yalnızca kurallara uymak değildir. Tanrı’ya yürekten bir yanıt vermeyi gerektirir. O’na tam olarak adanmadan yalnızca dini sözleri söylemek veya dini buyruklara uymak kolaydır. Bunun yanı sıra gerçek tapınma, yaşamımız boyunca O’nun istediklerini yaparak O’nu hoşnut etmeyi de kapsar.
3.İlke – Tapınmamız Tanrı Sözü olan Kutsal Kitap’ta açıklanan Tanrı’ya, Kutsal Ruh’un yardımıyla olmalıdır
İsa şöyle söyledi: “Ama içtenlikle tapınanların Baba’ya ruhta ve gerçekte tapınacakları saat geliyor. İşte, o saat şimdidir. Baba da kendisine böyle tapınanları arıyor. Tanrı ruhtur, O’na tapınanlar da ruhta ve gerçekte tapınmalıdırlar.” (Yuhanna 4:23-24).
Anlamı: Kutsal Kitap’ta açıklanan Tanrı’ya, muhteşem özellikleri nedeniyle hayranlık duymalı ve önünde diz çökmeliyiz. Tanrı ruhtur; bu yüzden tapınmamız fiziksel şeylerle, ritüellerle ve yerlerle çok fazla dağıtılmamalıdır. Hiristiyanlar, İsa Mesih’i günahlardan kurtaran kurtarıcı olarak kabul eden herkesin Kutsal Ruh’u aldığına inanır. Kutsal Ruh Tanrı’nın kim olduğunu görmemize, hatalarımızı fark etmemize ve Tanrı’ya olan hayranlığımızı ifade etmemize yardımcı olur.
4.İlke – Tanrı’nın insandan çok farklı olduğunu ama her birimizle yakından ilgilendiğini unutmamalıyız.
İsa şöyle dedi: “Bunun için siz şöyle dua edin:
‘Göklerdeki Babamız,
Adın kutsal kılınsın.
Egemenliğin gelsin.
Gökte olduğu gibi, yeryüzünde de
Senin istediğin olsun.
Bugün bize gündelik ekmeğimizi ver.
Bize karşı suç işleyenleri bağışladığımız gibi,
Sen de bizim suçlarımızı bağışla.
Ayartılmamıza izin verme.
Bizi kötü olandan kurtar.” (Matta 6:9-13)
Anlamı: Bu dua pek çok Hiristiyan tarafından her gün ya da her hafta ezbere söylenir. Ancak büyük olasılıkla İsa bu duayı, tapınmamıza ve duamıza biçim vermek amacıyla öğretti. Böylece tapınmamız Tanrı’nın mükemmel sevgi ve iyilik konusunda bizden çok farklı olduğunu hatırlatarak başlıyor. Ayrıca bize Tanrı’nın her bir insanla, insanın ihtiyaçlarıyla, ilişkileriyle ve ayartılmasıyla ilgilenen iyi bir göksel Baba olduğunu hatırlatıyor.
Hiristiyanlar İsa Mesih’in tapınma hakkındaki öğretisini nasıl uygulayabilirler?
İsa’nın öğrencileri, İsa’nın verdiği ilkeleri uygulamada bir özgürlük olduğunu anlamışlardı. Tapınma kişisel olarak ifade edilebilir ancak genellikle grupça gerçekleştirilir. Alışılagelmiş tapınma biçimi ilahiler söylemek, şükranlarımızı sunmak, günahlarımızı itiraf etmek, Kutsal Kitap’tan pasajlar okumak, dua etmek ve Tanrı Sözünü açıklayan bir vaazın olmasıdır. Farklı mezhepler kendi toplantılarında farklı biçimler kullanırlar. Bazıları daha sessiz ilahiler söylerken bazıları daha hareketli ilahiler söylerler. Bunun yanı sıra İsa’nın elçileri Tanrı tarafından gönderilen Kutsal Ruh’un yardımı olmadan Tanrı’ya tapınamayacağımızı ve Tanrı’ya itaat edemeyeceğimizi de söylemişlerdir.
Komünyon ya da Şarap Ekmek Ayini olarak da bilinen Rab’bin Sofrası nedir?
İsa’nın yakın öğrencileriyle yediği son yemek, Yahudilerin Mısır’dan çıkışlarını kutladıkları bir şölen yemeğiydi. Bu geleneksel yemekte yenen kuzu eti ve mayasız ekmek, yüzlerce yıl önce Mısır’ın üzerinden geçen ölüm meleğinin, kurban ettikleri kuzu sayesinde Yahudilerin üzerinden geçip gitmesini anımsatıyordu (kurban ettikleri kuzunun kanını kapı süvelerine süren Yahudiler, ilk doğan çocuklarını ölümden korumuş oldular).
İsa, ekmeği öğrencilerine verirken bunun kendi bedenini temsil ettiğini söyledi. Elindeki şarap kâsesini dolaştırırken bunun insanın günahlarının bağışlanması için dökülen kendi kanını temsil ettiğini söyledi. “Beni anmak için böyle yapın” dedi. (Matta 26:26-28, Luka 22:19). İsa’yı ilk izleyenler ölümü ve dirilişinin ardından onu anmak için böyle yaptılar (Elçilerin İşleri 2:42) Ve bu nedenle 2000 yıldır İsa’yı izleyenler özel tapınmalarda ve şükran ayinlerinde “Rabbin Sofrası” ya da “Kutsal Komünyon” adı verilen ekmek bölme ve şarap içme törenini gerçekleştirdiler.
İsa’nın kendilerinin yerine öldüğünü anımsadılar. Vaftizci Yahya’nın söylediği gibi İsa, dünyanın günahını ortadan kaldıran Tanrı Kuzusuydu. Çarmıha çıkarak günah için sonsuz bir kurban olduğu için İsa’yı izleyenlerin artık Tanrı’yı hoşnut etmek için kurban kesmesine gerek yoktur.
İsa Mesih ilahi söyledi mi?
İncil’e göre İsa Mesih yeryüzündeki son yemeğini yedikten sonra bir
ilahi söyledi (Matta 26:30 ve Markos 14:26). Muhtemelen söyledikleri
ilahi Yahudi Kutsal Yazılarında geçen 114-118. Mezmurların bir parçası olabilir ki bu bölüm Fısıh Bayramı yemeğinden sonra söylenen geleneksel bir bölümdür. Muhtemelen İsa buradan bir satırı ilahi biçiminde söyledi ve öğrencileri de “Haleluya” (Hamd olsun) diyerek karşılık verdiler.
FOTOLAR
1 İncil olan adam // Ben White on Unsplash
2 Yaşlılara yardım etmek // Josh Appel on Unsplash
3 İki kişi dua ediyor // Ben White on Unsplash
4 Uzanmış kollar // Zac Durant on Unsplash
5 Dua eden adam // Samuel Martins on Unsplash
6 İsa’nın son akşam yemeği // Lumo Project izniyle